Friday, September 22, 2017

Gyakori kosaras sérülések II

Cikkünk első részében a különböző, kosarasoknál előforduló rándulásokról írtunk, lássuk, milyen sérüléseknek vannak még fokozottan kitéve a kosarazók? 



Húzódások


A húzódásoknak hasonló tünetei vannak, mint a rándulásoknak, de a test másik területeit érintik. A rándulások az ízületeknél történnek, és az azt körülvevő szalagok megnyúlásakor, vagy rosszabb esetben szakadásakor történik a baj. Húzódáskor az izom vagy ín nyúlik meg, rosszabb esetben el is szakadhat. A legtöbb ilyen baleset akkor történik, amikor az izom túl sokáig vagy túl hirtelen húzódik. Bármelyik izom vagy ín megnyúlhat, de kosarasoknál leggyakrabban ez a derék alsó részénél, a comb hátsó részénél vagy a vádliknál történik meg.

Húzódáskor a sérült fájdalmat, gyengeséget és duzzanatot érez, ritkább esetben pattanó hangot is lehet hallani. A sérülést hasonlóképpen kell kezelni, mint rándulások esetében: fontos a megfelelő pihentetés, jegelés, felpolcolás, valamint gyulladáscsökkentők használata, ha szükséges. A súlyós húzódások sebészeti beavatkozást tesznek szükségessé.

Annak érdekében, hogy a húzódásokat megelőzhessük, fontos, hogy játék előtt mindig végezzünk bemelegítést, valamint az erőnléti edzések során olyan technikákat sajátítsunk el, amelyek segítik az izmok megfelelő védelmét.

 

Achilles-ín szakadás


Az Achilles-ín a vádli két legnagyobb izmához csatlakozva fut le a lábszár hátulsó felébe, így kapcsolódva a sarokhoz. Az egyik legtöbbet használt és legsérülékenyebb szalag – igénybe van véve sétáláskor, futáskor, ugráláskor stb. Az ugrás és landolás gyakran ismétlődő mozgássorozat kosarazás során, és ez jelentős terhet jelent az Achilles-ín számára - ez előbb-utóbb annak gyulladásához, rosszabb esetben szakadásához vezethet. Ennek oka, hogy ez a fajta ismétlődő mozgásforma a túlzott terhelés miatt apró szakadásokat okozhat a szalagon, ami pedig gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet.

Az Achilles-ín gyulladással rendelkező játékosoknak mindenképpen sokat kell pihennie, érdemes az érintett területet jegelni, valamint gyulladáscsökkentőt használni. A megfelelő tape-ek vagy rögzítők használata könnyen segíthet a baj megelőzésében, ugyanis csökkentik az Achilles-ínszalagra érkező terhelés mértékét.

Szívesen megtudnál többet az Ahilles-ín problémákról? Akkor kattints ide.


Szükséged lenne megfelelő boka-vagy térdrögzítőre a játékhoz?  Esetleg szétnéznél kineziológiai tapaszaink között a megelőzés céljából? Akkor látogass el webshopunkba és nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!

No comments:

Post a Comment