Tuesday, September 19, 2017

Mit érdemes tudnod az Achilles-ín sérüléséről és védelméről?

Amennyiben sportoló vagy, biztosan hallottál már, rosszabb esetben tapasztaltad is az achilles-íngyulladást vagy szakadást. Azt biztosan tudod, hogy ez a fajta sérülés egy fájdalmas, komolyabb problémát jelent, de arról nem biztos, hogy eleget hallottál, hogy részleteiben ez mit is jelent. Ezzel sajnos sokan vannak így, és emiatt könnyen előfordulhat, hogy egy-egy óvintézkedés hiányában megtörténik a baj. Íme néhány fontos dolog, amit tudni érdemes az Achilles szalag szakadásról.


Mi okozza?


Az Achilles-ín a legvékonyabb ínszalag a testedben. A vádlid két legnagyobb izmához csatlakozva fut le a lábszárad hátulsó felébe, így csatlakozva a sarokhoz. Az egyik legtöbbet használt, és legsérülékenyebb szalagunk - sérülése vagy szakadása sokkal gyakrabban fordul elő 30 éves kor felett, és elsősorban férfiaknál.

Amely tevékenységek elősegítik a sérülést:
  • Sportolás hirtelen újrakezdése nagyobb szünet után
  • Nagy intenzitással járó sportokban való részvétel
  • A boka kificamítása
  • Új gyakorlatok elkezdése
  • A lábfej durvább érintkezése a talajjal


A szomorú igazság az, hogy ez a fajta sérülés hajlamos lehet a sportolók egész karrierjének a keresztbe vágására, és nagyon ritka az, amikor egy-egy komolyabb sérülés után valaki ismét visszanyeri a régi formáját.

Melyik híres sportoló járt már pórul meccs során?


 Az egyik leghírhedtebb Achilles-ín sérülés Kobe Bryant nevéhez fűződik, aki a 2012-13-as szezonban járt pórul. Egy Warriors elleni meccsen a földre esett, és éles fájdalmat érzett a bokájában. Amikor ránézett, hogy megvizsgálja, szó szerint látta az Achilles-ín szétszakadását, és annak felfelé futását a lábán. Sajnos Bryan sosem gyógyult meg teljesen: a következő szezonban félbe is kellett hagynia a játékot.

Van rá megfelelő kezelési mód? Hogyan előzheted meg?


Az Achilles-ín szakadása gyógyítható, de nem biztos, hogy a regenerálódás után minden olyan képességünket tudjuk majd használni, mint a sérülés előtt. Természetesen a legtöbb ember visszatér a játékba, de a sérülés után a boka erőssége és rugalmassága már nem lesz olyan, mint régen.
Fontos, hogy a műtét után mindenképpen használjunk megfelelő lábrögzítőt, azonban a legjobb az lenne, ha arra figyelnénk oda, hogy megelőzzük a sérülést. Számos olyan módszer van, amely segíthet ebben, íme, néhány ezek közül:
  • Rendszeresen nyújtsd meg a vádlidban lévő izmokat az edzés előtt
  • Soha ne ugrálj a nyújtási gyakorlatok közben
  • Ne fuss kemény vagy csúszós talajon
  • Minden héten csak 10%-al növeld gyakorlataid intenzitását, elkerülve ezzel a hirtelen jött, nagyfokú terhelést
  • Váltogass a gyakorlataid között (pl. futás vagy súlyemelés), hogy elkerüld a sérülést.



A boka megfelelő védelme sokat segíthet az Achilles-ín épségének megőrzésében. Amennyiben az edzéseidhez megfelelő bokarögzítőre van szükséged, nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között. Ha bizonytalan vagy abban, mi a megfelelő megoldás számodra, vedd fel velünk akapcsolatot.

No comments:

Post a Comment